1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Φιλοσοφία

PDFΕκτύπωσηE-mail

 

Ο  πατέρας της Ιατρικής ,Ιπποκράτης με τις γνώστες ρύσεις “Η τροφή σου ας γίνει το φάρμακό σου και το φάρμακό σου ας γίνει η τροφή σου” πιστεύοντας πως η διατροφή μας είναι o θεμέλιος λίθος για την υγεία μας και πως τα καλύτερα φάρμακα υπάρχουν ελεύθερα και δωρεάν στη φύση και ότι « Κανένα όφελος, ούτε των χρημάτων, ούτε τίποτε άλλο δεν αξίζει σαν την υγεία», είναι πολύ πιο επίκαιρος σήμερα από ποτέ.

Η ελληνική φύση είναι αυτή που μας πρόσφερε την περιβόητη «Μεσογειακή και Κρητική Διατροφή», τη μοναδική που απέδειξε σε βάθος χρόνου πως όταν την υιοθετούμε μας χαρίζει μακροζωία καθώς μειώνει σημαντικά τα κρούσματα από τις κύριες αιτίες θανάτων όπως των καρδιαγγειακών επεισοδίων και του καρκίνου.

Η υγεία δεν είναι κάτι το σίγουρο, ούτε το δεδομένο, άλλα κερδίζεται μόνο όταν ακολουθούμε τους κανόνες της φυσικής άλλα και ψυχικής υγιεινής.

Παγκόσμιες ιατρικές έρευνες ανά τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι η γενεσιουργός αιτία της κάθε αρρώστιας συνδέεται περισσότερο με την κακή ποιότητα διατροφής καθώς με την υπερβολή στις ποσότητες

Έχει λοιπόν αποδειχτεί η προληπτική και θεραπευτική αξία της υγιεινής διατροφής απέναντι στην ανάπτυξη κάποιων ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, η οστεοαρθρίτιδα, η άπνοια ύπνου και ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών ειδών καρκίνου.

Η διατροφή συμβάλλει τόσο στη διατήρηση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας όσο και στην ταχεία και πλήρη αποκατάστασή της, όταν αυτή διαταραχθεί από κάποια νόσο.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

1).Η καλύτερη Θεραπεία είναι η Πρόληψη στον γενικό πληθυσμό

Πρόληψη σε άτομα υψηλού κινδύνου

Άτομα με παχύσαρκους συγγενείς πρώτου βαθμού, παιδιά με πρόωρη παχυσαρκία ή υπερβάλλον βάρος (πριν την ηλικία των 6 ετών).

Καταστάσεις που ευνοούν την αύξηση βάρους όπως διακοπή του καπνίσματος, διακοπή σωματικής δραστηριότητας και αθλητισμού, φαρμακευτική αγωγή (νευροληπτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά, κορτικοειδή, οιστρογόνα, προγεστερινοειδή), ενδοκρινικές νόσοι (υποθυρεοειδισμός, σύνδρομο Cushing), αλλαγή επαγγέλματος και στέγης, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, περίοδοι ψυχολογικής ή κοινωνικής εξασθένησης.

Άτομα με γρήγορη αύξηση βάρους ( > 5% του συνήθους βάρους τους).

Άτομα που εμφανίζουν ή έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν μία νόσο που επιδεινώνεται από την αύξηση βάρους (πχ σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση).

2) Μείωση του σωματικού βάρους σε Υπέρβαρα - Παχύσαρκα άτομα

Πρακτικά, στην πλειονότητα, μία απώλεια 5 – 15% του αρχικού βάρους αποτελεί ένα ρεαλιστικό στόχο και βελτιώνει την υγεία.Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών και να βελτιώσει την υγεία σας σε μεγάλο βαθμό

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι απώλεια βάρους έστω και 10% από το αρχικό βάρος, μπορεί να αναστείλει προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα τον σακχαρώδη διαβήτη ή την υπέρταση ή να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξής/ επιδείνωσής τους έως και 50%.

 

ΓΙΑΤΙ; -  Τι μπορούμε να πετύχουμε;

Η μείωση του βάρους κατά 5-10 kg βελτιώνει τα συμπτώματα από το μυοσκελετικό (οσφυαλγία, αρθραλγίες), από το αναπνευστικό και μειώνει τη συχνότητα των επεισοδίων άπνοιας του ύπνου.

Μελέτες διάρκειας λίγων εβδομάδων δείχνουν ότι για κάθε 1% μείωση του βάρους παρατηρείται πτώση κατά 1 μονάδα της συστολικής και 2 μονάδων της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης βελτιώνονται με την απώλεια βάρους. Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη η μείωση του βάρους κατά 10-20kg μπορεί να επιφέρει σαν αποτέλεσμα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης. Εν τούτοις σημαντικά οφέλη προκύπτουν στα διαβητικά άτομα και με απώλεια βάρους 3-8 kg.

Οι διαταραχές των λιπιδίων του αίματος που συνοδεύουν την παχυσαρκία κυρίως υψηλά τριγλυκερίδια, υψηλή ολική χοληστερόλη και χαμηλή HDL χοληστερόλη, συνήθως αποκαθίστανται μετά από μέτρια απώλεια βάρους. Απώλεια 1 κιλού σωματικού βάρους συνεπάγεται ελάττωση της LDL χοληστερόλης κατά 1%. Τα τριγλυκερίδια και η HDL χοληστερόλη δείχνουν τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στην απώλεια βάρους, σε άτομα με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος.

Ο έλεγχος του βάρους στη διάρκεια της κύησης είναι σημαντικός. Γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν από την εγκυμοσύνη, και δεν προσθέσουν άλλο βάρος στη διάρκεια της κύησης φαίνεται να αποκτούν υγιή παιδιά.

Στόχος του Διαιτολογικού μας Κέντρου είναι να γίνει κατανοητό ότι η επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους και η απώλεια κιλών δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής ή εποχιακής μόδας αλλά αποτελεί σοβαρό ζήτημα της συνολικής Υγείας για τον άνθρωπο και οφείλει να απευθύνεται μόνο στους αρμόδιους ειδικούς επιστήμονες Διαιτολογίας – Διατροφής για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

Τέλος προτείνουμε την καταπολέμηση κάθε ψευδής και απατηλής διαφήμισης που σχετίζεται με την απώλεια του βάρους.

Άλλωστε η απώλεια βάρους που δεν πραγματοποιείται με σωστό επιστημονικό τρόπο μπορεί επίσης να ελλοχεύει κινδύνους για την Υγεία.

Συνιστάμε επίσης την εφαρμογή κώδικα καλής συμπεριφοράς της βιομηχανίας παρασκευής και διάθεσης τροφίμων στον τομέα της διατροφικής πληροφόρησης, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, καθώς και η βελτίωση της επισήμανσης των προϊόντων ώστε να καθίστανται κατανοητές και ευδιάκριτες από τους καταναλωτές.

Απώτερος στόχος του Κέντρου μας είναι η συνεχής έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού γύρω από τα θέματα Διατροφή – Υγεία και η προώθηση της Δημόσιας Υγείας.

 

Θερμιδομετρητής

Υπολογίστε τις θερμίδες που καταναλώνετε χρησιμοποιώντας τον παρακάτω θερμιδομετρητή.

Θερμιδομετρητής

Επισκέπτες

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 124236